Ο αριστερός δεν κολά αφίσες στις κολώνες, αλλά ιδέες στο νου και στις καρδιές των ανθρώπων.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Ο λογοκόφτης.

ΤΟΥ ΑΝΤ. ΔΡΟΣΟΥ

Το μεθύσι εκδηλώνεται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Η κατάχρηση μαστίζει τις σύγχρονες κοινωνίες. Άλλος γελάει για το τίποτα και άλλος κλαίει για τα πολλά που έχασε και για τα λίγα που έχει. Άλλος μαλώνει δίχως αιτία και ένας άλλος τύπος γίνεται ο γραφικός της γειτονιάς. Για μερικούς πότες ο χρόνος επικοινωνίας μαζί τους είναι οι πρώτες πρωινές ώρες.Μετά «τρία πουλάκια κάθονταν και πίναν και ταμπάκο».

Ο Περικλής όμως ο Μπετονάκιας, όταν έπινε, δεν είχε το Θεό του.
Γινόταν αγνώριστος. Άλλαζε χαρακτήρα και προσωπικότητα. Προκαλούσε τους γύρο του και παρουσίαζε μια θρασύδειλη επιθετικότητα. Έβριζε γνωστούς και αγνώστους, συγγενείς και φίλους, χωρίς εξαίρεση και ανασκάλευε στο υποσυνείδητό του να θυμηθεί από καταβολής κόσμου ποιος τον πρόσβαλε, ποός και πότε τον περιφρόνησε, ποιός και πότε τον βοήθησε. Μερικές φορές μάλιστα μπροστά σε κόσμο έβριζε και χαστούκιζε τα παιδιά του και τη σύζυγό του και δε δίσταζε να βγάλει στη φόρα και προσωπικά δεδομένα του σπιτιού του. Διηγιόταν ακόμα και ερωτικές σκηνές της κρεβατοκάμαράς του. Η γυναίκα του και τα παιδιά του ντρέπονταν για το χάλι του και συνεχώς μάλωναν και γκρίνιαζαν.

Αποφάσισαν λοιπόν να απευθυνθούν σε εδικούς. Πήγαν σε γιατρούς, πήγαν εδώ, πήγαν εκεί αλλά ο Περικλής δεν έμπαινε για αποτοξίνωση. Απελπισμένοι αποφάσισαν να επισκευτούν μια γιατρίνα ερευνήτρια πάνω στις εφαρμογές της σύγχρονης ηλεκτρονικής επιστήμης στην ιατρική και στη ψυχοθεραπεία και αφού της περιέγραψαν την κατάσταση, τη ρώτησαν:

-Για τους καρδιοπαθείς βρήκατε το βηματοδότη και ρυθμίζετε τους χτύπους της καρδιά τους. Για τη δική μας περίπτωση, δε βρήκατε κάτι ανάλογο;

-Και βέβαια και βρήκαμε, απαντάει η γιατρός. Όπως μπαίνει ο βηματοδότης στο σώμα, έτσι μπαίνει και ο λογοκόφτης. Είναι ένα τσιπάκι μεγάλο, όσο το κουμπί απ’ το επανωφόρι σας. Μόλις ο άνθρωπός σας αρχίσει να πίνει το μηχανάκι δείχνει μηδέν και όσο αυτός θα πίνει τόσο αυτό θα ανεβαίνει και μόλις θα πάρει περισσότερο από 35 μονάδες αλκοόλ, τότε το μηχανάκι δίνει εντολή και ακινητοποιούνται η κάτω σιαγόνα και τα άνω άκρα, τα χέρια του δηλαδή.

Έτσι, ούτε να μιλήσει μπορεί, ούτε να σηκώσει τα χέρια, να τσουγκρίσει ποτήρια και να πίνει, ούτε να χτυπήσει ανθρώπους, ούτε να πιάσει τιμόνι για να οδηγήσει μεθυσμένος. Ούτε μπορεί να προκαλεί τους περαστικούς, όπως μου είπατε, κουνώντας στον αέρα το λυγισμένο στον αγκώνα χέρι του, με αγκυλωμένο το μεσαίο δάχτυλο, ενέργεια που τον εκθέτει διαρκώς σε κίνδυνο. Το μόνο αρνητικό είναι ότι θα γυρίζει στο σπίτι με τα πόδια ή με ταξί, θα είναι μουγγός και με ξηλωμένα χέρια, όπως γίνονται τα βρεγμένα και απλωμένα πουκάμισα στην παγωνιά. Θα ξαναλειτουργούν κανονικά τα όργανά του, μόλις το μηχάνημα παίρνει την ένδειξη, ότι το αλκοόλ που υπάρχει στον οργανισμό του κατέβηκε στο 20. Η εγκατάσταση βέβαια αυτή θα σας στοιχίσει. Ο λογοκόφτης είναι βλέπετε καινούργια εφεύρεση.

-Θα τα πουλήσουμε όλα γιατρέ μου. Θα του βάλουμε το λογοκόφτη. Νάναι καλά ο άνθρωπος που το σκέφτηκε και το έφτιαξε! ! Καλύτερα να έρχεται στο σπίτι του μουγγός και ξηλωμένος, παρά έξαλλος και ξεφτιλισμένος. Ο λογοκόφτης θα του προστατέψει την υγεία, την αξιοπρέπεια και τη σωματική του ακεραιότητα. Πότε θα του τον βάλουμε γιατρέ:

-Όποτε θέλετε. Κατά προτίμηση πρωί. Θα τον υπνώσουμε και σε μια ώρα θα είναι έτοιμος.

-Ωραία ! Αύριο κιόλας. «Το γοργόν και χάριν έχει». Έχουμε απηυδήσει κυρία μου και εμείς και οι γύρω του. Δεν υποφέρεται άλλο ! Το λογοκόφτη γρήγορα για να σωθούμε !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: