Ο αριστερός δεν κολά αφίσες στις κολώνες, αλλά ιδέες στο νου και στις καρδιές των ανθρώπων.

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Ψηλός, γεροδεμένος, με γαλανά μάτια

Ο Βασίλης Κολοκύθας (1893).
ΤΟΥ ΑΝΤ. ΔΡΟΣΟΥ

Ο Βασίλης Κολοκύθας, νέος 18 χρονών, ψηλός, γεροδεμένος, με γαλανά μάτια και περίσσια λεβεντιά, βρίσκεται στις 19 Ιουλίου του 1910 στο λιμάνι της Πάτρας και επιβιβάζεται, στο μόλις δύο χρονών νεοναυπηγημένο στην Αγγλία υπερωκεάνιο «Πατρίς των αδελφών Εμπειρίκου .
Παρέα έχει το συγχωριανό του Γιάννη Παπαθανασίου (Πατέρας του Ανδρέα), που ήταν τότε 39 χρονών.

Στην Αμερική που πήγε ερωτεύτηκε μια Πολωνέζα, αλλά οι γονείς της δεν τον ήθελαν για γαμπρό τους. Τότε ο Βασίλης προσπάθησε να πάρει τη γυναίκα και να φύγει για την Ελλάδα, αλλά οι γονείς και οι συγγενείς της γυναίκας τον πρόλαβαν, πήραν τη γυναίκα και του κατάφεραν ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι. Ο Βασίλης φεύγει μόνος του, αλλά όταν ήρθε στο χωριό, από το χτύπημα, τρελάθηκε
Ήταν χειροδύναμος, μεγαλόσωμος (ψηλός και χοντρός), αριστερόχειρας και φορούσε πάντα μια ρεπούμπλικα. Για να καταλάβετε πόση δύναμη είχε, κάποτε ξεριζώθηκε από τον αέρα μια μαϊοσυκιά του Αντρία Αντρεόπουλου. Ο Ανδρεόπουλος την κοιτούσε απογοητευμένος. Πέρασε από εκεί ο Βασίλης και βλέπει τη συκιά πεσμένη και τον Αντρία περίλυπο να την κοιτάζει. Παίρνει τριχιές και καναβιδιές και αφού την έδεσε γερά, την τράβηξε από μακριά και τη σήκωσε όρθια.
-Βάλε πέτρες τριγύρω, του φώναξε, Χτίσε την!
Σε λίγο η Μαϊοσυκιά ήταν όρθια, χτισμένη γύρω, γύρω και με μπόλικο χώμα.
Όπως είπαμε ο Βασίλης έφυγε μικρός και δεν είχε υπηρετήσει στο στρατό. Γι’ αυτό κηρύχτηκε λιποτάκτης. Για να μην τον πιάσουν έφευγε κάθε πρωί και εμφανιζόταν την άλλη μέρα με διάφορα φαγώσιμα μικροδωράκια, που τα μοίραζε στα παιδάκια του αδελφού του Γιάννη. Κάποια μέρα του 1941, αφού τους αποχαιρέτησε όλους, δεν ξαναγύρισε. Κανείς δεν ξέρει τι απέγινε!!
Στην Αμερική όμως ο Βασίλης είχε αφήσει λεφτά. Άλλαξε τότε το όνομά του ο αδελφός του ο Νίκος(1888) και έγινε Βασίλης. και με πιστοποιητικό της Κοινότητας έφυγε ο «νέος» Βασίλης Κολοκύθας, πήγε στη Αμερική και εισέπραξε τα χρήματα του αδερφού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: