Ο αριστερός δεν κολά αφίσες στις κολώνες, αλλά ιδέες στο νου και στις καρδιές των ανθρώπων.

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Ο διαβόητος κατάσκοπος βαρόνος φον Σενκ και η Ιωάννα Αντωνίου Πετζετάκη-Στεφανόπολι

Το Βερολίνο έστειλε επειγόντως το 1914 στην Αθήνα το διαβόητο κατάσκοπο βαρόνο φον Σενκ για να αλλάξει το κλίμα υπέρ των Γερμανικών συμφερόντων, που άφησε εποχή με τη δράση του στην Αθήνα.
Αυτή η γυναίκα είναι η Ιωάννα Αντωνίου Πετζετάκη-Στεφανόπολι,. Υπήρξε η διευθύντρια της γαλλόφωνης εφημερίδας  Μεσαζέ ντ' Ατέν και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) το διάστημα 1916-1917. Πρόκειται για μια ιστορική φυ­σιογνωμία του γυναικείου κινήματος,  καθώς ήταν και η πρώτη γυ­ναίκα φοιτήτρια στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι αυτή που είχε το θάρρος να δείξει πόρτα στον Γερμανό κατάσκοπο Σένκ που προσπάθησε να την εξαγοράσει εμφανιζόμενος ως αντιπρόσωπος δήθεν του πρακτορείου ΒΟΛΦ και της ΚΡΟΥΠΣ.
 Περισσότερα εδώ
Παραθέτω αυτούσιο το κείμενο της σελ. 194-195 από το βιβλίο του Μ. Ψύλου «ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ... ΣΤΟΝ ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ»
Ο διαβόητος βαρόνος στην... «Κατασκοποπούπολη»
Ποιος είναι ο βαρόνος Σενκ; Ένα άρθρο στην καναδική εφημε­ρίδα Toronto World  στις 30 Απριλίου 1916 είναι κατατοπιστικό:
«Ο βαρόνος φον Σενκ ήταν ο επικεφαλής του δικτύου των Γερ­μανών κατασκόπων στην... Κατασκοπούπολη, την Αθήνα», γρά­φει η καναδική εφημερίδα. Ο Σενκ έφτασε στην Αθήνα λίγο πριν ξεκινήσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η επίσημη ιδιότητα του ήταν «αντιπρόσωπος» της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας Κρούπ, αλλά και ανταποκριτής του γερμανικού πρακτορείου ει­δήσεων Wolf του Βερολίνου. Διαθέτει άφθονο χρήμα και έχει ένα στόχο: να εξα­γοράζει φιλοβενιζελικούς βουλευτές και εφημερίδες, ώστε με συ­κοφαντικά δημοσιεύματα να διαβάλουν τον Βενιζέλο και να υπο­νομεύσουν τη δημοτικότητα του.
Όπως γράφει ο Κορδάτος, ο βα­ρόνος Σενκ «ήταν πιο πάνω και από τον πρεσβευτή της Γερμανί­ας στην Αθήνα». «Βοηθός» του Σενκ ήταν ο Κ. Έσλιν -μια παλιά «καραβάνα» των γερμανικοόν μυστικών υπηρεσιών, που είχε διεισ­δύσει μάλιστα και στην Εθνική Εταιρεία-, μια εθνικιστική οργά­νωση που με σημαία τη «Μεγάλη Ιδέα» προωθούσε στην πράξη τις επιδιώξεις των ξένων προστατών στα εθνικά μας θέματα.
Ο 'Εσλιν έφτασε μάλιστα και να διοριστεί «νομάρχης Λαμίας» το 1896 από το βασιλιά Γεώργιο.
Η καναδική εφημερίδα χαρακτηρίζει τον φον Σενκ «επικεφαλής της Γερμανικής Υπηρεσίας Διαφθοράς στην Ελλάδα», που είχε στο μισθολόγιο του όλα τα εγκληματικά στοιχεία της χώρας που ήταν ικανά για να κάνουν τις δουλειές του. Ήταν αυτός που μετέτρεψε την Αθήνα σε... «Κατασκοπούπολη» και μαζί με τους συνεργάτες τους έκαναν τόση ζημιά στην υπόθεση της Αντάντ στην Ελλάδα σαν να ήταν στρατιώτες.
Tα απόρρητα έγγραφα της Βιέννης αποκαλύπτουν πολλά για τη δράση του βαρόνου Σενκ στην Αθήνα. «Ο Σενκ αντλών από μια ανεξάντλητη πηγήν γερμανικών μάρκων είχε πείσει το Βερολίνο ότι οτην Αθήνα τα πάντα ήταν δυνατόν να εξαγοραστούν: πρόσω­πα, ακόμη και τα πλέον ευυπόληπτα, οργανισμοί, πολιτικά κόμ­ματα και προπαντός ο Τύπος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επανειλημμένα μίλησε στη Βουλή για "τον αργυρώνητο Τύπο και για εφημερίδες που εντός είκοσι τεσσάρων ωρών αλλάζουν σημαία, αν άκουαν τον ήχον του καθαρού χρυσού".

»Από τα ίδια απόρρητα έγγραφα προκύπτει άλλωστε ότι ο Αυστριακός πρεσβευτής στην Αθήνα μετέδιδε στη Βιέννη ότι ο γερμανόφιλος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Στρέιτ του έδωσε κατάλογο με ελληνικές εφημερίδες που θα μπορούσαν να εξαγοραστούν» (Ενεπεκίδης Πολυχρόνης, ό. π. «Η Δόξα και ο Διχασμός»).

Δεν υπάρχουν σχόλια: