Ο αριστερός δεν κολά αφίσες στις κολώνες, αλλά ιδέες στο νου και στις καρδιές των ανθρώπων.

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ
389 Signatures http://www.gopetition.com/online/26893/signatures.html
ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
Δημοσιεύτηκε από το Γρηγόρη Τσούνη στις 13 Απρ. του 2009
Ο Αχελώος είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας (222 χλμ). Λέγεται και Ασπροπόταμος, γιατί τα νερά του, περνώντας από τη ζώνη του φλύσχη, παίρνουν ένα άσπρο θολό χρώμα που προέρχεται από τον άργιλο. Πηγάζει σε υψόμετρο 2.000 μέτρων από το Λάκμο του Μετσόβου στο κέντρο της Πίνδου, και χύνεται στο Ιόνιο Πέλαγος, στα νότια των Εχινάδων Νήσων.
Στην αρχαιότητα ο Αχελώος λατρεύτηκε επειδή
θεωρούνταν ως ο σπουδαιότερος ποτάμιος θεός. Στα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής ο Αχελώος εμφανίζεται ως δράκος ή ταύρος. Μαζί του πάλεψε ο ημίθεος Ηρακλής, που κατάφερε να δαμάσει την εκπληκτική δύναμη του ποταμού. Τα άφθονα νερά, που ξεχείλιζαν στο πέρασμά του, γονιμοποιούσαν την γη της Αιτωλιας και Ακαρνανίας. Όμως οι ανεξέλεγκτες πλημμύρες προκαλούσαν συχνά μεγάλες καταστροφές. Από τους αρχαίους χρόνους ο άνθρωπος προσπάθησε να δαμάσει το ποτάμι και σύμφωνα με τον γεωγράφο Στράβωνα "με παραχώματα και διοχετεύσεις δάμασε τον ποταμό, έβαλε σε έλεγχο την ακατάστατη ροή του και εξυγίανε έτσι τη χώρα ... ".
Τα παλιότερα χρόνια λοιπόν ο Ασπροπόταμος κατέβαινε ασυγκράτητος ανάμεσα από τις καταπράσινες όχθες με τα πλατάνια και τις ιτιές. Μετά το 1960, με τη δημιουργία των φραγμάτων που έπνιξαν μερικές από τις πιο πανέμορφες περιοχές, ο Αχελώος έπαψε να είναι το θεϊκό ποτάμι και μετατράπηκε σε μια σειρά από τεχνητές λίμνες που έχουν αλλοιώσει την άγρια φυσική ομορφιά του χώρου. Τα φράγματα αυτά δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο ποτάμι, στο Δέλτα αλλά και στη λιμνοθάλασσα. Η κατασκευή των φραγμάτων στη λεκάνη απορροής του Αχελώου έχει αλλοιώσει ριζικά τα υδρογραφικά και υδρολογικά του γνωρίσματα, ενώ η πιο εντυπωσιακή απόδειξη της "τεχνικής υπεροχής" είναι η δημιουργία των μεγαλύτερων ελληνικών υδροηλεκτρικών σταθμών στη λεκάνη απορροής του ποταμού. Σαν να μην έφταναν όλ` αυτά.
θέλουν να αποτελειώσουν το πληγωμένο ποτάμι με τη σχεδιαζόμενη εκτροπή του, η οποία θα στείλει νερά του στη Θεσσαλία. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα καταστραφεί εντελώς η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και θα χαθεί ένα ανεκτίμητο πλήθος από φυτά και ζώα. Επίσης θα είναι ανεπανόρθωτες και οι οικονομικές επιπτώσεις για το νομό της Αιτωλοακαρνανίας. Οι oικολογικές επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου αφορούν την περιοχή του πάνω Αχελώου και τις ευρύτερες περιοχές απορροής και εκτροπής. Οι βιότοποι του πάνω Αχελώου και της Ν. Πίνδου, θα υποστούν μεγάλη καταστροφή από την κατασκευή και την λειτουργία των έργων. Θα εξαφανισθούν σπάνια θηλαστικά και πουλιά που βρίσκουν σήμερα καταφύγιο στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης το φυσικό τοπίο και τα δάση θα υποστούν μεγάλη υποβάθμιση στη κοιλάδα του Αχελώου και στη Νότια Πίνδο, ενώ τα μνημεία λαϊκής παράδοσης άλλα θα εξαφανισθούν ή πολλά θα υποστούν ανεπανόρθωτες καταστροφές. Στον Αχελώο, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ήδη μικρή ροή του ποταμού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και στις αμμοθίνες, που την διαχωρίζουν από την θάλασσα.
Η μείωση της παροχής του νερού θα επιφέρει αλλαγές στην αλατότητα στους υγροτόπους του Δέλτα, και θα δημιουργήσει προβλήματα στη χλωρίδα και στην πανίδα της περιοχής. Εμείς είμαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι τα νερά των ποταμών πρέπει να πορεύονται και να καταλήγουν στα δέλτα τους και από εκεί να πέφτουν και να εμπλουτίζουν τη θαλάσσια ζωή.
Φθάνει πια, δεν μας χρειάζεται περισσότερο βαμβάκι και καλαμπόκι! Ήρθε η ώρα στο Θεσσαλικό Κάμπο να μιλήσουμε για οικονομία νερού και να υιοθετήσουμε εναλλακτικές, οικονομικά πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες! Εμείς ανήκουμε σ΄ αυτούς που λένε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ. Γιατί στηρίζουμε τον κύκλο της ζωής, τον κύκλο του νερού
Petition:
Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΦΥΣΗΣ.
ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ. ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΩΡΑ!!!
ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: